Selecteer een pagina

Duurzaam ondernemen: wat is circulair ondernemen?

20 januari 2020

duurzaam ondernemen. Maar wat is duurzaam ondernemen? En hoe werkt circulair ondernemen? Wij duiken de wereld in van milieubewustzijn en circulariteit.

Je kunt niet meer om duurzaamheid heen. Het lijkt een toverwoord. Het gaat over duurzaam leven, duurzaam reizen, duurzaam wonen en… duurzaam ondernemen. Duurzaam, wat is dat?

Bij duurzaamheid zorgen we voor een evenwicht tussen mens, milieu en economie. Om de aarde niet te belasten en grondstoffen niet uit te putten. Raadplegen we de Van Dale, dan vinden we daar de volgende definities van duurzaam: lang durend, weinig aan slijtage of bederf onderhevig en het milieu weinig belastend.

Als we dat toepassen op duurzaam ondernemen, dan is een combinatie van de drie definities relevant. Dat leggen we even uit.

Wat is duurzaam ondernemen?

Bij duurzaam ondernemen kijk je naar het effect van jouw organisatie op het milieu, de natuur, de mens en de maatschappij. Je denkt na over de gevolgen van de bedrijfsactiviteiten voor de natuur. Zoals watervervuiling of afvalproductie.

Maatschappelijk verantwoord ondernemen

Je ziet duurzaam ondernemen ook terug onder de noemer Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, afgekort MVO. Beide begrippen draaien om bewustwording en om de ecologische en sociale gevolgen van de bedrijfsactiviteiten.

Duik in de wereld van MVO en je komt ongetwijfeld de 3 P’s (People, Profit and Planet) tegen. Als duurzame ondernemer kijk je naar jouw invloed op die drie factoren. Én naar hoe je daar op een positieve manier waarde aan toevoegt.

MVO-strategie

Toch gaat MVO een stap verder dan duurzaam ondernemen. Bij MVO draagt een organisatie verantwoordelijkheid voor de maatschappij. Een organisatie met een MVO-strategie kijkt dus naar de sociale en ecologische impact van de bedrijfsactiviteiten. Een bedrijf onderneemt ‘toekomstbestendig’ en houdt rekening met bijvoorbeeld klimaatverandering, circulariteit en inclusiviteit. Daarnaast is de vraag hoe je bewust invulling geeft aan de maatschappelijke rol van jouw bedrijf.

Waarom duurzaam ondernemen?

Klinkt leuk, maar waarom zou je duurzaam ondernemen? Waarom is MVO belangrijk? Allereerst is duurzaam ondernemen essentieel voor de toekomst van onze planeet. Om klimaatverandering een halt toe te roepen en de natuur de beschermen.

Ondernemers hebben verschillende redenen om duurzaam te ondernemen. Met een MVO-strategie beperken ze bepaalde risico’s. Denk aan geassocieerd worden met kinderarbeid of milieuvervuiling. Daar wil je als bedrijf niets mee te maken hebben. Of ondernemers werken duurzaam vanuit een passie of ideaal. Bijvoorbeeld om een industrie te vergroenen. Maar ook marketing kan een motivatie vormen.

In het meest ideale geval? Dan onderneemt een organisatie duurzaam vanuit interne motivatie. Dus om de natuur te beschermen. Om bij te dragen aan een betere wereld. Want een betere wereld begint bij jezelf (en in dit geval dus bij jouw organisatie).

Circulair ondernemen

Gaat het over milieubewust ondernemen, dan komt de term circulariteit om de hoek kijken. Een veelgehoord begrip. Klinkt groen, eco en – laten we eerlijk zijn – indrukwekkend. Maar wat is circulariteit? En wat houdt circulair ondernemen in?

Wat is circulariteit?

Circulariteit gaat ervanuit dat de producten van nu de grondstoffen vormen voor later. Met andere woorden: na gebruik van onze spullen hergebruiken we de materialen. Het doel van circulariteit is om kringlopen te sluiten. Minder afval, meer hergebruik.

Vandaar het woord circulair: het klokje rond, de cirkel rond. Er is sprake van reparatie, hergebruik en recyclen. In een circulaire economie bestaat (vrijwel) geen afval. Afval is namelijk een grondstof voor een nieuw product.

Circulariteit kun je ook wel zien als een strategie om milieubewust te handelen.

Is circulariteit beter dan recyclen?

Circulariteit is niet hetzelfde als recyclen. Bij recyclen verwerken we een grondstof zodat daar weer een nieuw product van gemaakt kan worden.

In een circulaire economie worden spullen geproduceerd voor hergebruik. Dit is dus vanaf het begin al het doel. Een circulair product is bijvoorbeeld volledig te demonteren zodat alle onderdelen opnieuw gebruikt kunnen worden. Zoals een telefoon waarvan je alle onderdelen kunt hergebruiken.

Circulaire economie: hergebruiken, repareren én recyclen

In een circulaire economie vinden dus meerdere processen plaats. We hergebruiken, repareren én recyclen. Door producten te maken met hergebruik en circulariteit al in gedachten, bestaat afval niet meer. Daarom is circulariteit beter dan recyclen.

Duurzaam ondernemen voor Troostwijk Auctions

Bij Troostwijk Auctions hebben we circulair ondernemen op een voetstuk geplaatst. Op de plaats waar het verdient. Want wij vinden circulair ondernemen essentieel voor een gezonde toekomst.

Daarom helpen wij bedrijven om de stap naar een circulaire bedrijfsvoering te zetten. Door hun gebruikte machines niet zomaar af te schrijven, maar een tweede leven te geven. Misschien komen goederen niet meer van pas in jouw organisatie. Toch is de kans groot dat een andere ondernemer er nog een grote stap mee vooruit zet. Bijvoorbeeld een onderneming in een land waar de technische ontwikkelingen minder ver zijn.

Circulair ondernemen door veilen

Wij helpen je de goederen te verkopen via onze online veilingen. Daar brengen we kopers en verkopers van over de hele wereld bij elkaar. De goederen die jij verkoopt, krijgen zo letterlijk een productief nieuw leven en een langere levensduur.

De meest milieubewuste producten zijn tenslotte spullen die hergebruikt worden. Als bedrijf ben je dus milieubewust bezig door goederen en machines een tweede leven te geven. En dat is dus een onmisbaar onderdeel van circulair ondernemen!

Ook de stap zetten naar een circulaire bedrijfsvoering? Bel ons op +31 20 66 66 595 of stuur een mail naar sales@troostwijkauctions.com.

CO2-uitstoot verminderen als bedrijf: 10 tips

CO2-uitstoot verminderen als bedrijf: 10 tips

CO2-uitstoot verminderen als bedrijf: 10 tips Nederland staat voor een uitdaging. In 2030 moeten we onze CO2-uitstoot verminderd hebben met 49 procent ten opzichte van 1990. Voor 2050 gaan we nog een stap verder: dan willen we een volledig circulaire industrie...

Lees meer