Selecteer een pagina

CO2-uitstoot verminderen als bedrijf: 10 tips

9 juli 2021

CO2-uitstoot verminderen als bedrijf: 10 tips

Nederland staat voor een uitdaging. In 2030 moeten we onze CO2-uitstoot verminderd hebben met 49 procent ten opzichte van 1990. Voor 2050 gaan we nog een stap verder: dan willen we een volledig circulaire industrie bereiken.

Om die klimaatdoelen te halen, moeten we onze CO2-uitstoot reduceren. Bedrijven en ondernemers hebben daar een belangrijk steentje in bij te dragen.

Wil je de CO2-footprint van je organisatie verlagen? Hier volgen onze tips om de CO2-uitstoot te reduceren. Beter voor het milieu, je bedrijf en je werknemers.

Wat is een CO2-voetafdruk?

Even terug de schoolbanken in voor een lesje natuurkunde. CO2 is een broeikasgas dat van nature in de atmosfeer voorkomt. De laatste jaren neemt de totale hoeveelheid CO2 toe. Dit komt onder andere door verbranding van fossiele brandstoffen zoals aardolie, steenkool en aardgas.

Tot zover lijkt er nog weinig aan de hand. Maar de hogere CO2-concentratie heeft een gevaarlijk gevolg: de aarde warmt op. En dat heeft een enorm effect op de natuur, het milieu en de mens. Denk aan extreme weersomstandigheden, smeltende ijskappen, overstromingen en bosbranden. De situatie is zo ernstig en alarmerend, dat we inmiddels spreken van een klimaatcrisis.

Het is de hoogste tijd om de klimaatverandering een halt toe te roepen. Daar komt de CO2-voetafdruk om de hoek kijken: de totale uitstoot van broeikasgassen van een persoon, organisatie of product. De CO2-voetafdruk, ook wel CO2-footprint, is een belangrijke maatstaf om de impact op het klimaat te bepalen.

Want als we de klimaatcrisis willen stoppen, moeten we onze CO2-uitstoot verminderen. Ook de uitstoot die afkomstig is uit jouw bedrijf.

H2: Waarom CO2-uitstoot verminderen van je bedrijf?

Een groot deel van de CO2-uitstoot komt door de industrie en het bedrijfsleven. Als ondernemer is het belangrijk om CO2-uitstoot van je bedrijf te reduceren. We halen de Klimaatdoelen namelijk alleen als we onze broeikasgassen op grote schaal terugdringen.

Voordelen van CO2-reductie

Het heeft een hoop voordelen om de CO2-uitstoot van je bedrijf te verminderen. Het is dus allereerst goed voor het milieu. Maar CO2-reductie bespaart op den duur ook geld, het maakt je bedrijf future-proof én het is goed voor het imago van de organisatie.

Een future-proof bedrijf
Op Europees niveau wordt de wetgeving over CO2-reductie komende jaren waarschijnlijk steeds strenger. Anders halen we de doelstellingen in het Klimaatakkoord niet.

Als je nu stappen zet om CO2 te reduceren, maak je je organisatie gereed voor een groenere toekomst. Daar pluk je op termijn de vruchten van.

CO2-reductie bespaart geld
Groen ondernemen lijkt misschien duurder, maar in de praktijk is dit niet het geval. Sterker nog, je bespaart er zelfs geld mee. Elektriciteitsbesparingen zie je bijvoorbeeld terug op je jaarlijkse rekening.

Daarnaast kun je subsidies aanvragen voor energiebesparing en milieu-innovatie. De investeringen in een groenere onderneming hoef je dus niet volledig uit eigen zak te halen.

Duurzaam ondernemen is goed voor je imago
Er is een groeiende vraag naar duurzame bedrijven. Dat blijft niet onopgemerkt. Steeds meer organisaties stunten met slimme, groene marketingstrategieën.

Toch vallen ook veel bedrijven door de mand. Ze doen aan greenwashing: ze blazen hoog van de toren, maar in de praktijk komt er weinig van duurzaamheid terecht.

Maar als jij het écht duurzaam aanpakt, milieubewuste veranderingen doorvoert en daar transparant over communiceert, sta je tientallen punten voor op andere organisaties. Dat komt je imago ongetwijfeld ten goede.

CO2-voetafdruk berekenen

Weten waar je organisatie op kan besparen? Dan is het belangrijk om je CO2-footprint van je bedrijf in kaart te brengen. Via deze online tool bijvoorbeeld. Daar vul je je verbruik in op het gebied van elektriciteit, verwarming, vervoer en vliegreizen. Vervolgens krijg je een overzicht van de jaarlijkse uitstoot op ieder onderdeel.

Houd er rekening mee dat je daadwerkelijke CO2-footprint hoger ligt. Deze tool kijkt namelijk niet naar de impact die je veroorzaakt door inkoop en verkoop van goederen.

Tips om CO2-uitstoot te reduceren

Je kunt de CO2-uitstoot van je bedrijf op verschillende manieren verminderen. Begin klein en denk daarna steeds groter.

1: Overstappen naar groene stroom

Elektriciteitsverbruik is een van de grootste oorzaken van wereldwijde uitstoot. Dit komt omdat fossiele brandstoffen verbrand worden om elektriciteit te produceren, wat CO2-uitstoot veroorzaakt.

Je verlaagt je CO2-uitstoot door over te stappen naar een groene energieleverancier. Dan gebruik je geen grijze stroom uit fossiele brandstoffen meer, maar groene stroom uit wind- of zonne-energie.

Let wel op dat je geen energieleverancier pakt die groene stroom opwekt uit biomassa. Het is namelijk aangetoond dat dit helemaal niet zo duurzaam is en zelfs boskap stimuleert.

2: Zelf groene energie opwekken

Voor niets komt de zon op – dus daar kun je maar beter slim gebruik van maken. Genoeg ruimte op je dak? Leg dan zonnepanelen op de daken van je kantoor of fabriekshal. Slimme zet, want je profiteert nog jarenlang van gratis stroom. Dus die investering heb je snel terugverdiend.

3: Bespaar energie op kantoor

Groene stroom is een goed begin. Ook energie besparen en bewust verbruiken is belangrijk. Een paar bespaartips:

Vervang lampen op kantoor door led-lampen. Een led-lamp is wel 90 procent zuiniger dan een gloeilamp.
Vraag collega’s of ze hun apparatuur uit willen schakelen na een werkdag. Dit bespaart een hoop energie in vergelijking met sluimer- of slaapstand.
Zijn apparaten toe aan vervanging? Kijk dan bij de aanschaf van nieuwe apparatuur naar het energielabel. Bijvoorbeeld als de koelkast in de kantine toe is aan opvolger of als je op zoek bent naar lcd-monitoren voor nieuwe collega’s.

4: Thuiswerken stimuleren

De files in de spitsuren veroorzaken veel CO2-uitstoot. Als werknemers een paar keer per week thuiswerken, hoeven ze ook niet in die files te staan. Dat bespaart een hoop CO2-uitstoot.

In veel gevallen hoeven collega’s ook niet meer dagelijks op kantoor te zijn. We klappen tenslotte gewoon onze laptop open en zijn aan het werk. Waar we ook zijn. Dat hebben we de afgelopen maanden wel gezien.

5: Reizen met het openbaar vervoer

Reizen met het openbaar vervoer is een van de groenste manieren om van a naar b te komen. Nederlandse treinen rijden bijvoorbeeld volledig CO2-neutraal.

Stimuleer werknemers dan ook om met het ov te reizen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een vergoeding aan te bieden voor zakelijke treinreizen.

6: Plantaardige lunch voor werknemers

Organiseer jij dagelijks een werklunch? Switch naar een plantaardig menu en bespaar zo ontzettend veel CO2-uitstoot afkomstig uit dierlijke producten.

Schotel vooral iets ongelofelijk lekkers en plantaardigs voor. Dan laat je zien dat plantaardig eten verrassend, gezond en veelzijdig is.

Pluspunten: je werknemers krijgen gezond te eten op kantoor, ze voelen zich ongetwijfeld vitaler en wie weet doen ze inspiratie op om ook buiten kantoortijd plantaardig te eten. Gezonde medewerkers nemen ook minder ziektedagen op, win-win dus.

7: Organiseer online events

Bezoekers van internationale congressen nemen vaak het vliegtuig. Die vliegreizen zorgen voor een gigantische druk op het klimaat. Eén retourvlucht van Amsterdam naar New York stoot 2.634 kg CO2 uit. Ter vergelijking: dat is meer dan de CO2-uitstoot die we als mens mogen uitstoten per jaar als we de opwarming van de aarde willen beperken tot 2 graden.Eerlijk is eerlijk, we kunnen onze kennis ook gewoon online delen. Organiseer dus eens een online event. Dan hoef je ook al je relaties en partners niet op locatie uit te nodigen.

Waar ze ook zijn, deelnemers loggen eenvoudig online in. Wij hadden onze online primeur met het event ‘Stoppen is ook ondernemen’. Dat beviel uitstekend: we hadden een groot digitaal bezoekersaantal en ook onze sprekers waren tevreden.

8: Verleng de product lifecycle van machines

Als we het hebben over de impact van je productie, denk je misschien allereerst aan het daadwerkelijke productieproces. Maar de machines in je fabriekshal hebben al een hele reis afgelegd. Denk aan de productie van de apparaten en aan de materialen en grondstoffen die daarvoor gebruikt worden. Dit noemen we ook wel de verborgen impact.

Toch is er een grote kans dat een aantal machines ongebruikt in je loods staan. Zonde, want dan is de impact voor niets geweest. Voor het milieu is het daarom belangrijk om de levensduur van je machines zoveel mogelijk te verlengen. Dit noemen we ook wel de product lifecycle.

Klaar met je machines? Komen ze niet meer van pas in je productieproces? Geef ze dan een tweede leven door er een nieuwe eigenaar voor te zoeken. Buitenlandse ondernemers hebben waarschijnlijk nog veel aan je inventaris.

Je vindt gemakkelijk een nieuwe eigenaar voor je machines door ze online te veilen via Troostwijk. Wij ontzorgen je volledig in het verkoopproces. We regelen alles van a tot z: van de taxatie tot het vinden van de juiste koper.

Online veilen heeft vele voordelen. Kopers en verkopers van over de hele wereld komen bij elkaar en bieden op de producten. Dat levert vaak ook nog de beste waarde op.

9: Koop tweedehands inventaris

Zelf nieuwe machines of meubels nodig? Je bespaart flink wat CO2-uitstoot door ze tweedehands te kopen.

Dagelijks veilen wij honderden items in perfecte staat. Check onze online veilingen en wie weet staan daar je nieuwe producten en machines tussen.

De items hebben altijd een gedetailleerde beschrijving en de foto’s. De betaling is veilig. En nog een voordeel: je bespaart een hoop geld door machines tweedehands te kopen.

10: Bedrijfsafval scheiden en verminderen

Afval is een belangrijk aandachtspunt voor een circulaire onderneming. Zowel afvalscheiding als afvalvermindering zijn essentieel.

Inpakproces
Worden je producten zo efficiënt mogelijk ingepakt? Gebruik je duurzame materialen? Je bespaart CO2 door plastic te laten varen en over te stappen naar natuurlijke materialen.

Afvalvermindering loont trouwens ook. Een container restafval per week kost namelijk zo’n 50 euro. Hoe minder je weggooit, hoe lager de kosten.

Afvalscheiding
Afval scheiden is een belangrijke stap als je de CO2-voetafdruk van je bedrijf wilt verminderen. Hoe meer grondstoffen we hergebruiken, hoe beter het is voor het milieu. Recyclen bespaart grondstoffen en scheelt energie.

Maak het daarom makkelijk om glas, papier, plastic en gft te scheiden. Zowel op kantoor als in de fabriek.

Wil je meer weten over CO2-besparen, of wil je in gesprek over een online veiling? Neem vrijblijvend contact op met onze accountmanagers.

Duurzaam ondernemen: wat is circulair ondernemen?

Duurzaam ondernemen: wat is circulair ondernemen?

duurzaam ondernemen. Maar wat is duurzaam ondernemen? En hoe werkt circulair ondernemen? Wij duiken de wereld in van milieubewustzijn en circulariteit. Duurzaam, wat is dat? Je kunt niet meer om duurzaamheid heen. Het lijkt een toverwoord. Het gaat over duurzaam...

Lees meer